Til toppen
TON - Møbler - Håndverk gjennom generasjoner.

TON - Møbler - Håndverk gjennom generasjoner.

Håndverk gjort på gamlemåten, mikset med den nyeste teknologien og signaturen fra velrenommerte designere, gjør TON sine møbler til en av de beste og mest innovative produsentene i verden. NICHE er stolte av å være forhandler av denne fantastiske merkevaren. Bli bedre kjent med den Tsjekkiske møbelprodusenten i artikkelen under.


 

 

 

 

TON - en møbelprodusent i særklasse

Det er noe kunstnerisk over hvordan TON manuelt og presist bøyer møblene til en ferdig stol. Og det blir utført på samme måte, i de samme verkstedene som har vært i bruk siden starten i 1861. Funksjonene og teknikken er imidlertid blitt utviklet i samsvar med hvordan en moderne designer tenker i dag. TONs bord og stoler er en miks av kvalitet, innovative former og en arv og historie fra stedet og folkene som har lært å forstå treet gjennom generasjoner.

 

 

Se alt fra TON i vår nettbutikk

 

Filosofien til TON

Før et produkt skal lages og formes, er det en grunntanke og idè hos TON om at produktet både skal være estetisk og vakkert. Hvordan en bøyer treverket er styrken og ferdigheten og et resultat av lang kompetanse i faget. Sammen med det estetiske perspektivet utgjør dette et tidliøst produkt. Stolene skal arves fra generasjon til generasjon, på samme måte som håndverket. TON produserer også med det formål om å skåne mennesker og natur.

 

 

 

TONs historie

I 1861, i byen Bystřice pod Hostýnem i Tsjekkia, startet TON opp sin virksomhet, og er i dag blant de eldste produsenter i verden. Det var ikke tilfeldig at grunnleggeren Michael Thonet, hvis navn er opphav til produsenten, valgte dette stedet. En liten landsby, litt utenfor alfarvei, omgitt av bøkeskog, med nok materiale for hele produksjonsprosessen, gjorde at man sparte inn store transport- og arbeidskostnader, takket være beliggenheten. Arbeiderne ble spesialisert innenfor en type oppgave i produksjonprosessen, noe som var svært uvanlig, og dette, sammen med bruk av unike teknologiske nyvinninger, var med på å gjøre byen Bystřice konkurransedyktig og følgelig et rimeligere valg når en sammenlignet pris. Slik ble lagt merke til internasjonalt også, og som følgeligs åpnet for eksport av møblene.

Bare ti år etter åpningen ble det i snitt laget 300000 stoler og møbler hvert år. Innen 1912 hadde tallet steget til 445000 og nesten 2000 ansatte var med i prosessen og utviklingen av produktene. Til gjengjeld tok familien Thonet seg godt av sine ansatte. De etablerte og grunnla fagskoler for treforedling, barnehager, og bidro til byggingen av en nasjonal jernbane gjennom Tsjekkia. I tillegg bygget de hjem for sine arbeidere og til og med et kasino.

 

 

 

 

Etter første verdenskrig, ble den økonomiske situasjonen dårligere og TON fusjonerte i 1924 med aksjeselskapet Kohn-Mundus. Dette nye selskapet opererte frem til 1940. Fram til slutten av 2. verdenskrig ble den styrt av en vaktmester utnevnt av tyske offiserer. Etter et vedtak fra industridepartementet fra 7. mars 1946 ble THONET igjen et nasjonalt foretak og i 1953 ble det omdøpt til TON (forkortelsen som står for Továrna Ohýbaného Nábytku - Bent møbelfabrikk). Etter revolusjonen og den politiske situasjonen i Tsjekkia i 1989, ble organisasjonsstrukturen endret og selskapet ble et statlig selskap. Siden 1994 har TON vært et aksjeselskap.

 

 

 

Se alt fra TON i vår nettbutikk